DEN HAAG - De Consumentenbond en het Amerikaanse Sara Lee hebben ruzie over luchtverfrissers. De Consumentenbond en het Belgische bureau BEUC vinden luchtverfrissers gevaarlijk, omdat er kankerverwekkende stoffen inzitten.

Volgens Sara Lee valt het allemaal wel mee, wat ook zou blijken uit een onderzoek door TNO. Maandag eiste Sara Lee (Ambi Pur) voor de rechtbank in Den Haag rectificatie in de Consumentengids en op internet.

Negatieve berichten

Volgens directeur A. de Gier van Sara Lee Household & Body Care is de schade door de publicaties erg groot. In Nederland wordt jaarlijks voor ongeveer 50 miljoen euro aan luchtjes verkocht. Sara Lee - marktaandeel van ongeveer eenderde - zegt last te hebben van de negatieve berichten. "De week na de publicaties zakte de omzet met 50 procent. Later trok het weer iets aan, maar al met al verkopen we 30 procent minder."

Onderzoek

Sara Lee betwist de uitkomsten van een onderzoek die het Bureau European Des Unions De Consummateurs (BEUC) vorig jaar presenteerde. Het concern zegt verder dat het rapport pas vorige maand mocht inzien. Volgens directeur K. de Jonge van de Consumentenbond is dat laatste niet waar.

Bovendien, zo vindt ze, mag haar bond zeggen dat iets gevaarlijk is als dat uit onderzoek blijkt. Sara Lee stelt dat veel van de stoffen die de BEUC heeft gevonden vaker voorkomt in ruimtes, ook als er geen luchtverfrissers zijn gebruikt.

Media

De kwestie is destijds breed uitgemeten in de media. Volgens de Consumentenbond komt dat door de tegenstelling tussen het natuurlijke imago die luchtverfrissers hebben en het feit dat "het niets anders is dan een chemische substantie die gevaarlijke stoffen in de lucht brengt".

Sara Lee-directeur De Gier weet nog niet of er vervolgstappen komen. "Ik wil eerst afwachten wat de rechter hiervan vindt. Maar door alle aandacht zijn we flink wat omzet kwijtgeraakt. Wellicht gaan we nog kijken naar mogelijkheden tot schadevergoeding."

De rechtbank doet op 7 maart uitspraak.