PostNL moet andere postvervoerbedrijven toegang blijven geven tot het eigen sorteer- en bezorgnetwerk. Ook al vervalt per 1 augustus het artikel in de Postwet dat deze toegang regelt.

Dat heeft Autoriteit Consument & Markt (ACM) besloten, meldt de toezichthouder donderdag. De ACM stelt vast welke voorwaarden PostNL mag hanteren voor het bezorgen van de zogenoemde partijenpost binnen 24 uur. Deze dienst is bedoeld voor het verzenden van veel post tegelijk.

Door PostNL te verplichten het sorteer- en bezorgnetwerk toegankelijk te houden, kunnen regionaal opererende postvervoerbedrijven een landelijke bezorging van 24-uurspartijenpost blijven aanbieden.

PostNL blijft dus verplicht een aanbod te doen om de post te bezorgen in gebieden waar de andere postvervoerders geen bezorgers hebben.

En dit zorgt er weer voor dat bedrijven en organisaties voor de verzending van hun zakelijke post uit meerdere postvervoerbedrijven kunnen kiezen. "Ondanks dat de markt krimpt, is het een goede zaak als er de komende jaren ruimte is voor meerdere postvervoerders", stelt de toezichthouder. "Dat zorgt voor betere service tegen lagere prijzen."

De ACM stelt zo ook na het vervallen van artikel 9 van de Postwet de toegang tot het netwerk van PostNL voor de 24-uurspostmarkt te kunnen blijven waarborgen.

De ACM bepaalt onder meer de tijden waarop andere postvervoerders hun post bij PostNL moeten aanleveren. Ook bepaalt de toezichthouder de tarieven die PostNL de postvervoerders mag rekenen.