Volkswagen heeft in een verklaring afstand genomen van de beschuldigingen over een kartel met andere Duitse autobouwers. Het contact met de vermeende kartelpartners BMW, Daimler, Porsche en Audi zou niet ongebruikelijk zijn.

Het Duitse weekblad Der Spiegel meldde vorige week op basis van eigen onderzoek dat de autobouwers jarenlang hebben samengewerkt in een kartel.

Er zouden verboden afspraken zijn gemaakt over het delen van kosten, technologieën, strategieën en uitstootnormen voor diesels. Onder meer de Europese Commissie en de Duitse toezichthouder onderzoeken de zaak.

Innovatie

Volgens Volkswagen zijn de gesprekken met concurrenten een gewone manier om innovatie aan te jagen. ''Dit brengt vele voordelen met zich mee, niet in de minste plaats voor consumenten", liet het bedrijf weten na een extra vergadering van de raad van toezicht.

De fabrikant ging verder niet in detail op de beschuldigingen in en meldde alleen wordt meegewerkt aan het onderzoek.

Hogere winst 

Het autoconcern uit Wolfsburg kwam donderdag ook met kwartaalcijfers en meldde een hogere winst, met dank aan kostenbesparingen en de introductie van nieuwe modellen.

Volkswagen schroefde daarbij zijn omzetverwachtingen voor het hele jaar op tot ruim 4 procent groei. Eerder werd gesproken van een groei tot 4 procent.

De totale opbrengsten kwamen in de afgelopen drie maanden uit op bijna 60 miljard euro, tegenover een kleine 57 miljard een jaar eerder in dezelfde periode. Er werden bijna 2,7 miljoen auto's van alle verschillende merken van het concern verkocht in het kwartaal.