Het Nederlandse modebedrijf Witteveen is failliet verklaard. Dat is gebeurd vanwege een te hoog opgelopen belastingschuld.

De rechtbank Midden-Nederland heeft het faillissement uitgesproken, blijkt woensdag uit een melding in het insolventieregister.

De curator Rinke Dulack van advocatenkantoor Van Benthem & Keulen heeft besloten de winkels tot nader order open te houden. 

Een dergelijke beslissing wordt meestal gemaakt om ketens aantrekkelijk te houden voor een doorstart. De webwinkel van Witteveen Mode is wel uit de lucht gehaald.

Aangeslagen

Op de site is nu alleen een korte verklaring te lezen over het faillissement. "Wij zijn zeer aangeslagen door dit bericht", valt op de website te lezen.

De Telegraaf meldde woensdag dat de Belastingdienst het faillissement voor de keten heeft aangevraagd. De fiscus vond de belastingschuld van de keten onhoudbaar, liet huisbank ABN Amro aan de krant weten.

Kwijtschelden

De bank had eerder nog toestemming gekregen van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) om een deel van de schuld van het bedrijf bij de bank kwijt te schelden in ruil voor aandelen. 

De ABN Amro Effecten Compagnie zou hierbij een belang nemen in Doorhoven Holding, het moederbedrijf van Witteveen. De afspraken konden echter niet op tijd worden verzilverd. 

Witteveen heeft 98 winkels en zo'n vierhonderd werknemers. Vorige week opende het bedrijf nog een winkel in Drachten.

In 60 seconden: Hoe werkt een faillissement?
In 60 seconden: Hoe werkt een faillissement?