De Amerikaanse fastfoodketen McDonald's heeft in het tweede kwartaal beter gepresteerd dan verwacht. Zowel de winst- als de verkoopcijfers bleken hoger te zijn uitgevallen dan vooraf door analisten was geschat. 

"We hebben wereldwijd onze beste verkopen en hoogste gastaantallen in meer dan vijf jaar behaald", zei McDonald's-topman Steve Easterbrook.

De vergelijkbare internationale omzet steeg met 6,6 procent ten opzichte van 2016. De geconsolideerde omzet nam af met 3 procent. De geconsolideerde bedrijfsopbrengsten stegen met 24 procent.

Broodjes

In de VS werden de verkopen van de restaurantketen gestuwd door het aanbod van nieuwe broodjes en lagere prijzen voor frisdrank en koffie.

Restaurants die ten minste een jaar open zijn, verkochten 3,9 procent meer, terwijl analisten een plafond van 3,2 procent hadden verwacht. 

Nettowinst

Ook de aandelen McDonald's werden meer waard dan aanvankelijk was verwacht: 1,70 dollar per aandeel tegenover de geschatte 1,62 dollar.

De nettowinst steeg met 36 procent tot 6,1 miljard dollar. Daarmee presteerde het bedrijf ook beter dan waar kenners rekening mee hielden.

Onder Easterbrook, die inmiddels twee jaar heeft gediend als CEO, probeert McDonald's de tegenvallende verkopen in de Amerikaanse vestigingen te keren, onder andere door de drankenprijzen aan te passen en meer luxueuze hamburgers aan te bieden.