SPAARNWOUDE - Nederlanders zouden desgewenst al voor hun 65-ste jaar een deel van hun AOW moeten kunnen krijgen. Zo kunnen ze korter gaan werken in de aanloop naar hun pensioen. Dat heeft directievoorzitter J. van der Werf van Aegon Nederland vrijdag bepleit tijdens een seminar ter gelegenheid van het vertrek van topman K. Storm.

"De meeste werknemers hebben nu de keus: of volledig doorwerken of geheel stoppen en dan het eigen spaargeld aanspreken. Het is alles of niets. En voor die definitieve keus willen mensen niet meer worden gesteld", zei Van der Werf.

Zo'n deeltijdpensioen kan het voor veel 55-plussers aantrekkelijker maken om in deeltijd door te werken. Dat zou ook nodig zijn voor de samenleving, omdat er door de vergrijzing anders te weinig werknemers overblijven.

Van der Werf rekende voor dat nu nog 100 werkenden voor 27 niet-actieven zorgen. In 2030 zal die verhouding twee op één zijn. Ruim dertig jaar geleden werkte nog 90 procent van de 60-jarigen, tegen 25 procent nu.

Van der Werf meent dat de overheid de AOW zonder kosten kan flexibiliseren. De maatregel zou alleen een andere begrotingssystematiek vereisen.