BRUSSEL - Het Brusselse hof van beroep heeft ING België schuldig bevonden aan inbreuk op de wet op de privacy en aan oneerlijke handelspraktijken. Dat heeft een woordvoerster van de bankverzekeraar maandag bevestigd.

De bank gebruikte gegevens van klanten om haar zelfstandige bankagenten te controleren. Dat is volgens het hof in strijd met de regels. Op de veroordeling staat een geldboete van 10.000 euro per inbreuk. "We zijn momenteel aan het bestuderen of we in cassatie gaan tegen het arrest", aldus de woordvoerster. Volgens de zegsvrouw heeft de dwangsom verbonden aan de veroordeling betrekking op toekomstige inbreuken.

De zaak begon toen ING België bij twee van zijn zelfstandige bankkantoren had vastgesteld dat de cijfers achteruit gingen. Omdat er geen afdoende verklaring voor kon worden gegeven, ging de bankverzekeraar door de betalingsgegevens van de klanten heen.

Daaruit bleek dat de twee agenten producten van concurrerende financiële instelllingen verkochten. Omdat dit in strijd is met het contract met ING, werd de samenwerking onmiddellijk stopgezet.

Daarop dagvaardden de Beroepsvereniging voor Zelfstandige Bankagenten en de Federatie voor Verzekerings- en Financiële Tussenpersonen ING België in mei 2003 voor de rechtbank van koophandel in Brussel. Volgens de belangenverenigingen mocht ING geen klantengegevens gebruiken als bewijsmateriaal in contractuele verschillen met zelfstandige bankagenten. Ze kregen in oktober van 2003 gelijk van de stakingsrechter, maar ING België ging tegen dat vonnis in beroep.