Ondernemingen hebben in de afgelopen vijf jaar de inhoud van de verpakkingen van ruim 2.500 producten in het Verenigd Koninkrijk verkleind, terwijl ze de prijs gelijk hielden.

Het Britse statistiekbureau ONS heeft maandag cijfers naar buiten gebracht over deze zogeheten krimpflatie, die in feite neerkomt op een prijsverhoging voor consumenten.

Het gaat niet alleen om bijvoorbeeld chocoladerepen van Kitkat en de chocoladekogels van Maltesers, maar ook om producten zoals toiletpapier, koffie en fruitsap.

Fabrikanten kunnen simpelweg minder van het product in een zak doen, maar soms zijn de veranderingen subtieler. Het Amerikaanse concern Mondelez International, producent van Toblerone, vergrootte vorig jaar bijvoorbeeld de ruimte tussen de driehoekjes chocola.

Voor 614 producten geldt dat ze tussen 2012 en 2017 juist in grotere verpakkingen werden verkocht.

Volgens ONS heeft het fenomeen geen effect gehad op het algemene inflatiecijfer. Toch bleek wel dat in bijvoorbeeld de categorie 'suiker, jam, siropen, chocola en koek' het prijspeil 1,2 procent hoger zou zijn uitgevallen als rekening was gehouden met krimpflatie.