Prijsvechter Ryanair biedt mee op de noodlijdende Italiaanse luchtvaartmaatschappij Alitalia. Daarvoor heeft het Ierse bedrijf een niet-bindend bod ingediend. De financiële details zijn niet bekendgemaakt.

Financieel directeur Neil Sorahan zei maandag dat Ryanair op deze manier verdere expansiemogelijkheden verkent. Waarschijnlijk wil de maatschappij niet heel Alitalia hebben, maar slechts delen ervan.

Italiaanse media wisten afgelopen dagen al te melden dat er veel meer interesse is. Zo zouden onder meer easyJet, Lufthansa en Etihad biedingen hebben gedaan.

Overbruggingskrediet

Bij Alitalia werd in mei een insolventieprocedure voor de herstructurering van het bedrijf opgestart. Dit gebeurde nadat een eerder herstructureringsplan om het het bedrijf van de ondergang te redden op hardnekkig verzet van het personeel stuitte.

Een overbruggingskrediet van de Italiaanse overheid houdt de grootste Italiaanse luchtvaartmaatschappij voorlopig nog in de lucht. Maar de Italiaanse regering heeft al laten weten dat Alitalia niet wordt genationaliseerd. In 2008 werd al een faillissement net voorkomen.

Nederland

Ryanair zei eerder deze maand verder te willen groeien in Nederland, maar de daarvoor benodigde start- en landingsrechten niet te krijgen.

De prijsvechter vermoedt dat de Nederlandse overheid KLM en Transavia wil beschermen. Ryanair gaat daarover klachten indienen bij de Autoriteit Consument & Markt (ACM) en de Europese Commissie.

Nettowinst

Afgelopen kwartaal gingen de zaken overigens goed voor Ryanair, vooral dankzij de vele vakantieboekingen. De nettowinst ging op jaarbasis met meer dan de helft (55 procent) omhoog tot 397 miljoen euro.

De omzet dikte verder 13 procent aan tot 1,91 miljard euro en het aantal passagiers dat met de Ierse maatschappij vloog, klom met 12 procent.

Ook een fors lagere brandstofrekening stuwde de resultaten. De winst was hoger dan verwacht. Analisten rekenden in doorsnee op een nettowinst van 342 miljoen euro.

Concurrentie

Ryanair waarschuwde wel voor toenemende concurrentie in de rest van het jaar. Het concern voorziet dat de tarieven van vliegtickets onder druk komen te staan door overcapaciteit.

''Onze boekingen zijn sterk, maar we krijgen te maken met veel concurrentie'', aldus Sorahan. Concurrent easyJet waarschuwde hier vorige week ook al voor.

De luchtvaartmaatschappij houdt vast aan zijn eerdere winstverwachting voor heel het jaar. Het bedrijf voorziet een nettowinst van tussen de 1,4 en 1,45 miljard euro. Een jaar bedroeg de winst 1,32 miljard euro.