Philips blijft gestaag doorgroeien. Het zorgtechnologieconcern sloot het tweede kwartaal af met een vergelijkbare omzet die 4 procent hoger lag dan dezelfde periode een jaar eerder. 

Ook de winst viel flink hoger uit. De cijfers van Philips zijn voor het eerst exclusief lichtonderdeel Philips Lighting.

De opbrengsten van Philips in de maanden april, mei en juni kwam uit op 4,3 miljard euro. Dat was nagenoeg in lijn van wat kenners hadden voorzien.

Onder de streep resteerde een bedrag van 161 miljoen euro, tegenover 118 miljoen euro een jaar eerder. Topman Frans van Houten sprak van ''solide resultaten''. Hij benadrukte de sterke orderinstroom, die 8 procent hoger uitviel, en de verbeteringen van de marges, geholpen door hogere volumes, operationele verbeteringen en betere productiviteit.

Bij de divisie Personal Health, dat onder meer tandenborstels en scheerapparaten maakt, viel de omzet 6 procent hoger uit. De opbrengsten bij Diagnoses & Treatment stegen met 3 procent.

Besparing

De besparing die Philips deed op de inkoop bedroeg 61 miljoen euro. Andere kostenbesparingen leverden in het tweede kwartaal 48 miljoen euro op. Het concern kondigde verder aan vanaf het derde kwartaal te beginnen met een aandeleninkoopprogramma van 1,5 miljard euro.

Het bedrijf handhaafde zijn verwachtingen voor het hele jaar. Philips voorziet voor heel 2017 een vergelijkbare omzet die 4 tot 6 procent hoger zal uitvallen. Daarnaast zal het bedrijf naar verwachting de marges weten op te krikken.

Philips kondigde de afgelopen maand een reeks overnames aan waarmee het zijn productaanbod completer wil maken. De grootste aankoop is het Amerikaanse Spectranetics. Voor die specialist op het gebied van apparatuur voor vaatchirurgie legt het bedrijf omgerekend 1,9 miljard euro op tafel.