De Amerikaanse autoriteiten zijn strenger geworden bij het beoordelen van overnames van Amerikaanse ondernemingen door Chinese bedrijven.

Een speciaal comité dat buitenlandse investeringen in de VS onder de loep neemt, heeft meerdere keren "significante obstakels" gevonden voor de overnames. Dit meldt The Wall Street Journal dit weekend op basis van anonieme bronnen.

Onder andere een overname van betaaldienst MoneyGram International door het Chinese Ant Financial Services Group, eigendom van miljardair Jack Ma, heeft nog geen groen licht gekregen van het comité.

Ant Financial heeft de aanvraag opnieuw moeten indienen en Jack Ma is een charmeoffensief gestart. Hij ontmoet de komende week zo’n twintig Chinese en Amerikaanse bestuurders bij de Amerikaanse Kamer van Koophandel.

Bij nog eens vier andere Chinese overeenkomsten hebben de partijen opnieuw een aanvraag moeten indienen, omdat er niet voor de deadline toestemming werd gegeven voor de overname. Meestal doet het comité binnen tweeënhalve maand uitspraak.

Naar verluidt staat het comité kritisch tegenover het enorme aantal overnames door Chinese bedrijven. Vorig jaar werd vanuit China maar liefst voor 221 miljard dollar aan overnames gedaan, waarvan 66 miljard dollar in de VS.

Sommige bestuurders vermoeden dat deze overnames gesubsidieerd worden door de Chinese overheid en een bedreiging kunnen vormen voor de nationale veiligheid.