De wachttijd is gestegen tot gemiddeld 2,5 jaar, met uitschieters van acht jaar in de grote steden

HILVERSUM - Huurders moeten steeds langer wachten tot ze een geschikte huurwoning kunnen betrekken. De wachttijd is gestegen tot gemiddeld 2,5 jaar, met uitschieters van acht jaar in de grote steden, meldt de koepelorganisatie van woningcorporaties Aedes dinsdag.

Het probleem wordt veroorzaakt doordat huurders steeds minder gemakkelijk doorstromen naar een koophuis, door de hoge prijzen. Daardoor komen maar weinig huurhuizen vrij voor nieuwe huurders. Ook zijn er te weinig duurdere huurwoningen beschikbaar voor doorstroming uit de goedkopere onderkomens.

Starters

Volgens Aedes zijn vooral de starters op de woningmarkt het slachtoffer van deze ontwikkeling. Aedes ziet als enige oplossing het bouwen van kwalitatief hoogwaardige en dus duurdere huurwoningen en betaalbare koophuizen. Het massaal bijbouwen van goedkope huurwoningen ziet Aedes niet als een oplossing.

Woningcorporaties verwachten overigens op de korte termijn geen verbetering van de situatie. Dat is volgens Aedes vooral te wijten aan de stagenerende woningbouwproductie. Van de geplande 100.000 woningen zijn er het afgelopen jaar maar 60.000 gerealiseerd. Door de vele barrières bij de woningbouw (regelgeving, hoge grondprijzen) verwacht de organisatie niet dat de voorziene productie in de komende jaren kan worden gehaald.