AMSTERDAM - Dell zag vorig jaar in Europa, het Midden-Oosten en Afrika zijn marktaandeel toenemen van 10,5 procent naar 11,7 procent. Daarmee is de Amerikaanse computerbouwer niet meer de snelste groeier.

Acer rukt op, vooral dankzij de verkoop van scherp geprijsde laptops. Met laptops is deze Taiwanese onderneming zelfs de nummer een. Bedrijven als Toshiba en Fujitsu Siemens doen het met schootcomputers ook beter dan Dell, zo blijkt uit cijfers van marktonderzoeker IDC.

Acer passeerde vorig jaar Fujitsi Siemens als de op twee na grootste computerfabrikant in de regio. Het marktaandeel van de Taiwanezen bedroeg 7,5 procent tegen 5,8 procent in 2003. De totale computerverkoop van Acer (inclusief bureaucomputers) steeg met 53 procent tot meer dan 4,3 miljoen stuks. Dell verkocht 32,5 procent meer computers tot een totaal van bijna 6,8 miljoen.

Marktleider is nog steeds Hewlett-Packard met een aandeel van 17,6 procent (negen miljoen computers). Het concern uit Palo Alto verkocht meer computers, maar werd tegelijkertijd overvleugeld door de concurrentie, waardoor het marktaandeel met 1 procentpunt terugviel.