ExxonMobil heeft een boete gekregen van 2 miljoen dollar (1,7 miljoen euro) omdat het olieconcern zich niet hield aan sancties tegen Rusland. Het concern gaat de boete aanvechten.

Het bedrijf tekende in 2014 een achttal overeenkomsten met de baas van het Russische staatsoliebedrijf Rosneft, die kort daarvoor door Amerikaanse autoriteiten op de zwarte lijst was gezet. 

ExxonMobil had de Amerikaanse autoriteiten niet ingelicht over het aangaan van de overeenkomsten. Het ministerie van Financiën legde om die reden de maximale boete op.

Siberië

Het Amerikaanse oliebedrijf tekende onder meer overeenkomsten voor projecten in het westen van Siberië en de Zwarte Zee.

Ook waren er samenwerkingsovereenkomsten voor het poolgebied, waar enkele van 's werelds grootste oliereserves te vinden zijn. Met de overeenkomsten hoopte het Amerikaanse bedrijf dalende productievolumes in andere regio's te compenseren.

Verklaring Exxon

ExxonMobil zegt zich van geen kwaad bewust te zijn. In een verklaring meldt het concern dat het volgens de richtlijnen van de sancties heeft gehandeld. De afspraken waren volgens het concern met Rosneft en niet met topman Igor Sechin. Het bedrijf heeft daarom besloten om de boete aan te vechten. 

Rex Tillerson, de huidige minister van Buitenlandse Zaken van de Verenigde Staten, stond in 2014 aan het roer bij ExxonMobil. Hij wilde niet op de kwestie reageren.