AMSTERDAM - De effectenbeurzen in Europa hebben vrijdagochtend opnieuw zware averij opgelopen. Oplopende koersdalingen donderdag op Wall Street na het sluiten van de beurzen in Europa misten hun uitwerking niet. De verliezen waren te vinden over een breed front, van de oude tot de nieuwe economie.


Bekijk video

De dalingen in de VS werden veroorzaakt door tegenvallende consumentencijfers. "Dat effect ijlt vanochtend na", constateerde een handelaar. "Opnieuw leeft de vrees dat de consument het nu echt zuinig aan gaat doen." Bovendien zouden de aandelenkoersen volgens analisten nog steeds te hoog zijn gewaardeerd. Ook de macro-economische cijfers die vrijdagmiddag uit de VS komen, voorspelden op voorhand weinig goeds.

Zo vlak voor het weekeinde wilden veel beleggers van hun aandelen af. In Amsterdam koerste de AEX-index tegen het middaguur ,60 punten (2,85 procent) lager op 429,38. Een volgens handelaren belangrijke steun van 440 punten hield het dus bij lange na niet. Een volgende technische bodem is 420 punten, maar het lijkt bij het aanhoudende negatief sentiment een kwestie van tijd voor die is bereikt. "Alles is mogelijk", zei een handelaar.

De chemieconcerns Akzo Nobel en DSM stonden op een zeer bescheiden winst. DSM steeg 6 eurocent op 46,51 euro. Branchegenoot Akzo Nobel volgde met een winst van 3 cent op 46,47 euro. Onderaan bungelden Buhrmann (min 9,99 procent), CMG (min 8,81 procent) en Hagemeyer (min 7,41 procent). Ahold kreeg een tik van 4,42 procent. Het supermarktconcern is voor ongeveer 60 procent afhankelijk van de Amerikaanse markt.

Midkap

De MidKap-index viel eveneens terug, met 3,3 procent op 461,29 punten. Alleen Amstelland noteerde onveranderd. De overige MidKappers stonden op verlies. Op de lokale markt waren nog elf stijgers te vinden.

Net als in Amsterdam was de dominante beurskleur in Europa dieprood. Londen presteerde nog het best met een verlies van 2,4 procent, maar zag de minnen in de loop van de ochtend wel steeds dikker worden. Frankfurt en Parijs deden het nog beroerder. De DAX daalde 2,7 procent, de Parijse CAC 40 Index 2,6 procent.

Vooral de ICT-sector kreeg nieuwe tegenvallers te verwerken. Zakenbank Merrill Lych verlaagde het advies voor automatiseerder/consultant Cap Gemini van 'neutraal' tot 'verkoop'. Het aandeel verloor in Parijs bijna 9,8 procent.

Vodafone leverde bijna 4,8 procent in na het bericht dat zijn Japanse dochter J-Phone sommige mobieltjes met extra korting gaat aanbieden. Daarmee breekt de Britse mobieletelefoniereus met zijn eerdere belofte dat het het mes gaat zetten in zijn omvangrijke kortingspot (2,4 miljard dollar), om zo de winstmarges op te voeren.

Euro

Op de valutamarkten zette de euro een aanvankelijk verlies ten opzichte van de dollar om in winst. In de ochtendhandel kostte de euro 0,9449 dollar, tegen 0,9431 dollar donderdag.