De Europese Centrale Bank (ECB) laat de renteniveaus die zoals verwacht onveranderd. Het tarief waartegen banken geld kunnen lenen blijft op 0 procent staan.  

Dit meldt de Europese Centrale Bank (ECB) donderdag.

Deze zogeheten herfinancieringsrente staat inmiddels al ruim een jaar op 0 procent. Banken kunnen zo gratis geld lenen dat ze weer kunnen uitlenen aan consumenten en bedrijven. De depositorente, de vergoeding die banken krijgen om bij de ECB geld te stallen, blijft op -0,4 procent staan.

"De raad van bestuur verwacht dat de basisrentetarieven van de ECB voor langere tijd, en ruim voorbij de periode van de netto-activa-aankopen, op het huidige niveau zullen blijven", aldus de centrale bank. 

Ook het opkoopprogramma van de ECB wordt niet extra aangepast. Tot april stak de centrale bank maandelijks zo'n 80 miljard euro in financiële markten. Vanaf april is dit verlaagd naar 60 miljard euro.

Doelstelling

Centralebankpresident Mario Draghi vertelde na het rentebesluit dat de centrale bank sowieso tot december maandelijks 60 miljard euro zal pompen in de financiële markten. 

De ECB heeft als doelstelling om de inflatie, de stijging van het prijspeil, op 2 procent op de middellange termijn te houden. Draghi herhaalde nog eens dat de inflatie op dit moment wordt gedrukt door lage energieprijzen. De centrale bank verwacht wel dat het inflatiedoel gehaald zal worden, maar daarvoor is nog wel een sterkere stijging van het prijspeil voor nodig. 

Verder legde hij de nadruk op het invoeren van structurele hervormingen. De bankier wil dat overheden "substantieel" meer hervormingen doorvoeren.