De Amerikaanse verfproducent PPG Industries blijft op zoek naar overnames. PPG mikt daarbij wel op kleinere overnameprooien dan AkzoNobel.

Dat laat het bedrijf, dat onlangs een poging om branchegenoot AkzoNobel in te lijven zag stuklopen op hevig verzet, donderdag weten bij de presentatie van zijn kwartaalcijfers.

Bij elkaar verwacht het bedrijf dit jaar en volgend jaar tot 3,5 miljard dollar (3 miljard euro) in contanten te besteden aan overnames en aandeleninkopen.

Het laatste bod op AkzoNobel bedroeg omgerekend zo'n 27 miljard dollar. Dat bedrag zou deels worden voldaan in eigen aandelen.

Kostendiscipline

Afgelopen kwartaal boekte PPG een omzet van 3,8 miljard dollar, ongeveer 1 procent meer dan een jaar eerder. De nettowinst steeg op jaarbasis met bijna de helft tot 504 miljoen dollar.

Dat is volgens het bedrijf mede te danken aan een strikte kostendiscipline en aan bezuinigingen die afgelopen jaar zijn doorgevoerd.

Sherwin-Williams

Branchegenoot Sherwin-Williams bracht eveneens de kwartaalcijfers naar buiten. Daar namen de opbrengsten in het tweede kwartaal met bijna een zesde toe tot 3,7 miljard dollar, mede dankzij de recente overname van Valspar.

De kosten van die overname drukten wel de nettowinst. Die daalde met bijna een vijfde tot 319 miljoen dollar. Sherwin-Williams verlaagde ook de winstverwachting voor heel 2017.