De stemming onder consumenten is in juli iets verbeterd. Het consumentenvertrouwen komt uit op 25, tegen 23 in juni. 

Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) donderdag.

Het oordeel over het economisch klimaat verbetert, de koopbereidheid verandert nauwelijks, zo constateerde het statistiekbureau.

Met 25 ligt het consumentenvertrouwen in juli ruim boven het gemiddelde over de afgelopen twintig jaar (min 3). Het vertrouwen bereikte in januari 2000 de hoogste stand ooit op 36. Het dieptepunt werd bereikt in maart 2013 met min 41.

Bestedingen 

Verder hebben consumenten in mei ruim 2 procent meer besteed dan in dezelfde maand een jaar eerder. De groei is wel wat lager dan in de voorgaande maand.

Er werd in mei vooral meer uitgegeven aan kleding en woninginrichting. Aan voedings- en genotmiddelen werd circa 1 procent meer uitgegeven dan een jaar eerder. Verder hebben consumenten in mei bijna 3 procent meer besteed aan overige goederen.

Ook aan diensten als woninghuur, reizen met bus en trein en het bezoek aan kapper of restaurant werd meer besteed. De diensten maken ruim de helft van de totale binnenlandse consumptieve bestedingen uit, zo merkte het CBS op.

Volgens de zogenoemde consumptieradar van het statistiekbureau zijn de omstandigheden voor de consumptie in juli iets gunstiger dan in mei.