Talpa Holding heeft het belang van Sanoma in SBS officieel overgenomen. Daarmee is Talpa volledig eigenaar van SBS Broadcasting.

Talpa maakt woensdag bekend het belang van 67 procent in SBS over te hebben genomen van Sanoma.

Talpa wordt daarmee volledig eigenaar van de zendergroep die in het bezit is van de televisiezenders SBS6, Net5, Veronica en SBS9.

Sanoma ontvangt 237 miljoen euro voor de transactie. Talpa Holding had al sinds 2011 een belang van 33 procent in SBS Nederland

Beide mediabedrijven kondigden de overname in april al aan. De Autoriteit Consument & Markt (ACM) gaf vorige week goedkeuring voor de overname. De toezichthouder oordeelde dat de overname geen nadelige gevolgen heeft voor de keuzemogelijkheden van consumenten en adverteerders.

Peter de Mönnink, CEO van SBS en Sanoma, zal zijn huidige gecombineerde functie ten minste tot het einde van het jaar doorzetten.

Talpa-eigenaar John de Mol ziet de overname als "een belangrijke stap op weg naar een nieuw Nederlands multimediabedrijf". Met Talpa is hij al eigenaar van radiozenders als Radio 538, Veronica en Sky Radio. Naast radio en televisie zal Talpa zich ook gaan richten op de uitbreiding van onder meer de online activiteiten.

John de Mol wil ook de Telegraaf Media Groep (TMG) kopen. De kans daarop is echter klein. De meerderheid van de aandelen TMG is al in handen van het Vlaamse Mediahuis en de huidige grootaandeelhouder, de familie Van Puijenbroek, die ook een bod hebben gedaan.