Topman Ton Büchner van AkzoNobel legt per direct zijn functie neer vanwege gezondheidsredenen.

Dat maakt de verf- en chemiereus woensdag bekend. President-commissaris Antony Burgmans wilde in een toelichting niet uitweiden over wat Büchner precies mankeert.

De topman, die sinds 2012 werkzaam is bij AkzoNobel, lag er eerder enige tijd uit wegens een burn-out. Of dat nu ook het geval was wilde Burgmans niet zeggen.

''Ik ben geen arts. Wat ik wel weet, is dat Ton Büchner het onverantwoord vond om zichzelf nog langer bloot te stellen aan de druk die met zijn functie samenhangt." Büchner zal deze keer niet terugkeren.

Logisch

De gezondheidsproblemen waren tot enkele dagen geleden niet bekend bij Burgmans en Büchner legde zijn functie pas dinsdag neer. Dat al direct een vervanger klaarstond, is volgens Burgmans logisch in een bedrijf dat rekening houdt met onverwachte ontwikkelingen.

Burgmans prijst Büchner voor de ''significante verbetering" van de prestaties van het bedrijf. De winstgevendheid van AkzoNobel is door het ''uitstekende leiderschap" van Büchner tot recordhoogtes gebracht.

Zelf spreekt Büchner van een moeilijk besluit. ''Maar mijn focus moet nu op mijn gezondheid gericht zijn." Het vertrek zou dan ook volledig losstaan van de strategie van het bedrijf, ongeacht hoe dit op aandeelhouders overkomt.

Opvolging

Büchner wordt opgevolgd door de Belg Thierry Vanlancker, die tot voor kort aan het hoofd stond van de divisie Specialty Chemicals binnen AkzoNobel.

Volgens Burgmans kan het bedrijf met Vanlancker "momentum blijven bouwen" en zich focussen op het creëren van twee sterke bedrijven.

Vanlancker was tot nu toe onder meer verantwoordelijk voor het in goede banen leiden van de afsplitsing van de speciaalchemietak van AkzoNobel. De afsplitsing werd in gang gezet nadat de Amerikaanse branchegenoot PPG interesse toonde in de overname van zijn Nederlandse branchegenoot. 

PPG trok zich uiteindelijk terug, maar de interesse leidde wel tot rumoer onder aandeelhouders van het bedrijf. De kwestie sleept nog altijd voort.

Elliott Advisors

Eerder deze maand zei Büchner nog een gesprek af dat hij zou hebben met aandeelhouder Elliott Advisors. Die aandeelhouder wil nu via een kort geding bij de rechter meer invloed afdwingen bij AkzoNobel.

Elliottt Advisors wil niet reageren op het onverwachte vertrek van Büchner. Het fonds, dat een belang van 9,5 procent heeft, eist nog altijd dat het bedrijf een buitengewone vergadering van aandeelhouders belegt waarbij het ontslag van Burgmans wordt voorgesteld.

De grootaandeelhouder is niet te spreken over de manier waarop bestuur en commissarissen van AkzoNobel een reeks overnamevoorstellen van PPG naast zich neer hebben gelegd. Vooral Burgmans zou niet bereid zijn geweest met de Amerikanen in gesprek te gaan.