Managers van KLM en zusterbedrijf Air France koesteren een diep wantrouwen tegen elkaar. Ze vinden dat hun collega's van de andere bedrijfstak het eigen belang voorop stellen.

Dat meldt actualiteitenprogramma EenVandaag dinsdag op basis van een vertrouwelijk rapport dat in opdracht van Franse en Nederlandse vakbonden is opgesteld. Voor dit onderzoek zijn vijftig managers van beide bedrijfsonderdelen ondervraagd.

Voorzitter Reinier Castelein van vakbond De Unie is van de resultaten geschrokken. "De ondervraagde managers twijfelen er zelfs aan of Air France-KLM in staat zal zijn te overleven", zegt hij tegen EenVandaag. Het onderlinge wantrouwen zou het voortbestaan van het gecombineerde bedrijf bedreigen.

Managers van Air France stellen meer te kijken naar wat het beste is voor het geheel. Medewerkers van KLM zouden volgens hen vooral kijken naar wat voor KLM belangrijk is. Andersom vinden KLM'ers dat hun Franse collega's vooral zijn gericht op het behoud van banen.

Tijdbom

Managers van KLM zouden weinig vertrouwen hebben in de Franse economie en daarmee ook Air France als een "tijdbom" zien. Leidinggevenden van Air France geven op hun beurt af op de Nederlandse managers die van zichzelf vinden dat ze professioneel en "supercool" zijn.

"Je kunt wel leuk resultaten najagen en 30 procent van het personeel wegsnijden, maar de werklast komt uiteindelijk op onze schouders te liggen", citeert het programma een Air France-manager.

Angst

De managers spreken zelfs van een angstcultuur. "Het is ons verboden de toekomst openlijk te bespreken", stelt een van de anonieme managers.

Deze persoon vindt dat topmanagers beter moeten luisteren naar het personeel. "Wanneer krijgen deze mensen de gelegenheid hun visie te presenteren zonder het risico ontslagen te worden?"