De westerse sancties tegen Rusland hebben nauwelijks effect op de Russische economie. Volgens het economisch bureau van ABN Amro lijdt de handel met Nederland daarbij amper onder de boycotmaatregelen die door de Russen zijn ingesteld.

De Europese Unie en de Verenigde Staten besloten Moskou in 2014 economisch te straffen vanwege de Russische bemoeienis bij het conflict in Oost-Oekraïne en de annexatie van de Krim.

Zo werden Russische bedrijven gedwongen buitenlandse schulden vervroegd af te lossen. Dat leidde onder meer tot een flinke koersval van de Russische roebel.

Scherpe kantjes

"Maar de scherpe kantjes waren er begin 2015 alweer van af",  stellen onderzoekers van de bank. "In 2016 en 2017 stabiliseerde de Russische economie zich en per saldo hadden de sancties een marginaal effect."

De Russen reageerden door van veel westerse landen geen producten als fruit, groente, vis, vlees en zuivel meer af te nemen. Die maatregelen zijn nog altijd van kracht.

Afgelopen jaar liet de export naar Rusland echter al weer herstel zien. De export naar Rusland loopt nu veelal via buurlanden.

Waarde teruggelopen

De totale waarde van de Russische handel met de EU is tussen 2014 en 2016 wel ongeveer een derde teruggelopen. Volgens ABN Amro komt dit echter vooral door de stevig gedaalde olieprijzen. Het aandeel van de handel met de EU bleef vrij constant. Ook de handel met Nederland is nauwelijks beïnvloed.

Toch verwacht ABN Amro dat Rusland op de lange termijn wel nadelen zal ondervinden. Doordat westerse bedrijven zich hebben teruggetrokken uit samenwerkingsverbanden met Russische partners loopt de modernisering van de Russische olie- en gasindustrie bijvoorbeeld vertraging op, aldus de bank. "Voor zulke omvangrijke projecten is veel kennis vereist en het kost jaren om dit op te bouwen."