Buitenlandse investeerders zijn tegen het plan van demissionair minister Henk Kamp (Economische Zaken) om Nederlandse bedrijven bij overnamepogingen een wettelijk geregelde bedenktijd van een jaar te geven.

Diverse investeerders beschuldigen Kamp van "protectionisme" en "het hanteren van een schadelijke economische agenda", schrijft de Britse zakenkrant Financial Times (FT) zondag.

"Het voelt als een achteruitgang en is slecht voor de markt. Directies zouden niet in staat moeten zijn om een overnameproces tegen te houden", aldus een anonieme Britse investeerder tegen de krant.

Een anonieme Nederlandse investeerder zegt zich te "schamen Nederlander te zijn". Een van de bronnen noemt de plannen "schandalig".

Beschermingsconstructie

Minister Kamp zei begin juli de gevolgen voor het investeringsklimaat te onderzoeken bij het invoeren van maatregelen om Nederlandse bedrijven te beschermen tegen ongewenste overnames.

Er wordt overwogen om een wettelijk geregelde bedenktijd van een jaar in te voeren, zodat ondernemingen de tijd krijgen om ook het langetermijnbelang mee te wegen.

Kamp benadrukte dat er nog geen sprake is van een "exacte en definitieve" uitwerking van de maatregelen. Er worden gesprekken gevoerd met verschillende belanghebbenden.

In mei stuurden vermogensbeheerders Schroders, Aberdeen, Franklin Templeton en Jupiter al brieven waarin ze Kamp vroegen af te zien van de plannen, meldt de krant.

AkzoNobel

De discussie over bescherming tegen ongewenste overnames laaide onlangs. Dit gebeurde toen het Amerikaanse bedrijf PPG Industries zijn sectorgenoot AkzoNobel wilde overnemen, terwijl de Nederlandse onderneming daar niet van gediend was.

PPG bood ruim 26 miljard euro, maar wist het Nederlandse bedrijf niet te overtuigen van de voordelen van een overname. 

AkzoNobel concentreert zich nu weer op de afsplitsing van zijn chemietak om de winstgevendheid te verhogen. Het bedrijf besloot tot die maatregen na het eerste bod van het Amerikaanse bedrijf.