De rechtbank in Amsterdam behandelt op donderdag 27 juli het kort geding dat de activistische aandeelhouder Elliott Advisors heeft aangespannen tegen verf- en chemieconcern AkzoNobel.

Elliott wil via het kort geding meer invloed afdwingen bij AkzoNobel. Het fonds, dat een belang heeft van 9,5 procent, eist nog altijd dat het bedrijf een buitengewone vergadering van aandeelhouders belegt waar het ontslag van president-commissaris Antony Burgmans wordt voorgesteld.

De grootaandeelhouder is helemaal niet te spreken over de manier waarop bestuur en commissarissen van AkzoNobel een reeks overnamevoorstellen van branchegenoot PPG Industries naast zich neer hebben gelegd. Vooral Burgmans zou niet bereid zijn geweest met de Amerikanen in gesprek te gaan.

In de weg

Het kort geding was eerder deze week aanleiding voor AkzoNobel om een gesprek af te zeggen dat topman Ton Büchner zou hebben met Elliott.

Het bedrijf liet weten dat de agressieve houding van de investeerder een constructieve en open dialoog in de weg staat.

De afzegging was tegen het zere been van Elliott, dat de afgelopen maand naar eigen zeggen herhaaldelijk heeft geprobeerd het gesprek aan te gaan.

Verstandhouding

AkzoNobel beloofde onlangs nog dat het de verstandhouding met zijn belangrijkste aandeelhouders, die door de PPG-kwestie een flinke deuk heeft opgelopen, wil verbeteren.

Naast het kort geding loopt er ook nog een zaak bij de Ondernemingskamer in Amsterdam. Daar wil Elliott een nader onderzoek afdwingen naar het beleid bij AkzoNobel. Die zitting is op 20 september.