NEW YORK - Telecombedrijf Lucent en de Amerikaanse detailhandel duwden Wall Street donderdag weer in het rood. 's Werelds grootste producent van telecomapparatuur waarschuwde dat zijn omzet in het derde kwartaal achterblijft bij die van het tweede kwartaal.

Ook de tegenvallende cijfers over de groei van de detailhandel in de Verenigde Staten duiden volgens beleggers op een minder snel dan gehoopt herstel van de economie.

Een paar keer klom de Dow-Jonesindex bijna naar het slot van de positievere vorige dag, om uiteindelijk af te sluiten op 9502,80, een verlies van 114,91 punten of 1,2 procent. Technologiebeurs Nasdaq overtrof de stand van woensdag zelfs een paar keer, maar noteerde aan het slot eveneens lager. Hier bedroeg het verlies ,23 punten of 1,5 procent op 1496,89.

Lucent was met 5 procent een van de grootste verliezers in de Nasdaq. Enkele minuten na de opening van Wall Street waren al enkele miljoenen stukken van eigenaar gewisseld. Ook andere telecom- en netwerkbouwers ontkwamen niet aan het negatieve sentiment rondom dit fonds. Nortel verloor 6,4 procent, Cisco moest ruim 2,5 procent inleveren.

IBM

AT&T was voor beleggers een koopje en klom daarop 4,1 procent. Ook IBM ging na positief commentaar van enkele analisten omhoog, met 1,3 procent. Berichten dat Tyco zijn financiële dochter toch naar de beurs mag brengen vertaalden zich in een koersstijging van maar liefst 36 procent. Het feit dat enkele effectenhuizen hun oordeel over het conglomeraat positief bijstelden droeg daar eveneens aan bij.

Hoewel het economische herstel in de VS minder voorspoedig lijkt te verlopen dan gehoopt, blijft de dollar duurder dan de euro. De Europese munteenheid werd in vergelijking met het slot van de Europese beurzen (0,9460 dollar) weer minder waard om op 0,9425 dollar te sluiten.