Het nieuwe dienstrooster werd donderdag gepresenteerd. "Het is nu klaar, we zijn eruit," aldus de NS-directeur

UTRECHT - Het rondje om de kerk is definitief ter ziele. De directie van de Nederlandse Spoorwegen en de Ondernemingsraad van NS Reizigers (NSR) presenteerden donderdag een nieuw dienstrooster. "Het is nu klaar, we zijn eruit", aldus K. Noordzij, president-directeur van de NS.

Puur logistiek bezien is het nieuwe rooster van de NS kwetsbaarder dan het oude, zei personeelsdirecteur H. Noten. "Dat is de min van dit model. Maar doordat het personeel op meerdere plekken inzetbaar is, is er ook een grote plus." Ook zou de motivatie onder het personeel sterk verbeteren en dientengevolge het ziekteverzuim afnemen.

'Het nieuwe plan'

Noten noemt het nieuwe rooster nadrukkelijk "het nieuwe plan". "We noemen het een nieuw plan omdat wij het nu ook hebben overgenomen. We willen niet jarenlang praten over het alternatieve productiemodel."

De partijen kwamen er op het laatste moment pas uit. Woensdag heette het nog dat het model van de OR doorgerekend moest worden door de logistieke afdeling, donderdag was er een akkoord. "Er moeten nog wel wat kleine dingetjes doorgerekend worden, maar daar komen we wel uit", zei Noordzij.

Win-win situatie

Het resultaat dat er ligt is volgens Noordzij "een win-win situatie". "Bij de medewerkers komt een eerlijke verdeling tussen lusten en lasten en de NS heeft een werkbaar en logistiek verantwoord rooster. Verder zal de klant de verbeteringen merken en is het pure winst hoe dit rooster tot stand is gekomen", aldus Noordzij. Het nieuwe rooster gaat 15 december in.

De OR is bij monde van de voorzitter G. Wold "zeer blij met het model dat er nu ligt". Ook hij noemt de manier waarop het rooster tot stand is gekomen "uniek". "We kunnen de toekomst aan. Er is een grote veranderingsbereidheid, de mensen zijn er klaar voor. De opstelling die de directie gedurende dit proces heeft getoond, heeft tot groot vertrouwen geleid", aldus Wold.

Noordzij liet zich door deze vleiende uitspraken niet verleiden tot het "afmaken van de klus". Zijn termijn loopt officieel af per 1 juli. Wel reageerde hij zeer verheugd op het nieuws dat de toekomstige regering met meer geld over de brug wil komen voor achterstallig onderhoud in de infrastructuur. "Dat is heel goed nieuws."

/DOSSIERDe NS