AMSTERDAM - Lang ging het donderdag goed op de Amsterdamse beursvloer, door een hoger slot van de Amerikaanse beurzen. Aan het eind van de ochtend noteerde de AEX-index meer dan 1 procent hoger. Toen de Amerikanen weer wakker werden, zakte de beurs echter direct in.


Bekijk video

Wall Street dook meteen in de rode cijfers, Europa met zich meesleurend. Vrijwel geen enkel fonds op het Damrak kon het hoofd boven water houden, waardoor de AEX net niet door de kritische grens van 440 punten zakte. De graadmeter sloot op 441,98, 4,99 punten lager ofwel 1,12 procent.

Net als de graadmeter zwabberden de meeste fondsen de dag door. ASML, een dag eerder de grootste verliezer, was aanvankelijk een van de winnaars, maar zakte later weer iets terug om toch het hoogst te sluiten op 16,35 euro, een stijging van 15 eurocent. Een duidelijke lijn viel evenmin te ontdekken: sommige technologiefondsen daalden, andere gingen omhoog. De defensieve waarden verging het hetzelfde.

CMG

Zowel onder als boven aan de lijst prijkte een ICT-bedrijf. Beleggers waren het minst geïnteresseerd in CMG. Dat fonds zag 5,4 procent van zijn waarde verdampen op 1,93 euro.

Bij de middelgrote fondsen was Laurus de uitblinker. Het supermarktconcern maakte bekend dat zijn Franse concurrent Casino definitief een deel van de aandelen overneemt. Uiteindelijk kunnen de Fransen een meerderheidsbelang krijgen. De handel lijkt vertrouwen te hebben in de operatie. Het aandeel kreeg er 4,5 procent bij op 1,62 euro. Het alternatieve reddingsplan van grootaandeelhouder E. Albada Jelgersma leek minder populair.

In heel Europa werd het lichte herstel van de ochtend in de middag tenietgedaan. De beurs van Parijs kwam 1,2 procent lager uit. In Londen was het koersgemiddelde 1,6 procent lager. In Frankfurt, waar de deuren om 20.00 uur sluiten, stond de DAX-index ,6 procent in de min.

De negatieve ommekeer op de Europese beurzen kwam uit de Verenigde Staten. Daar werd bekend dat de omzet in de Amerikaanse detailhandel in mei met 0,9 procent is gezakt in plaats van met de verwachte 0,2 procent. Dit gegeven duidt erop dat de consument voorzichtig is met zijn uitgaven, wat vraagtekens opleverde bij het herstel van de Amerikaanse economie.

Wall Street begon dan ook met lagere aandelenkoersen. Daar kwam bij dat Lucent, 's werelds grootste producent van telecomapparatuur, liet weten te verwachten dat zijn omzet in het derde kwartaal achterblijft bij die van het tweede kwartaal. Lucent zakte daardoor ruim 11 procent weg.

De Londense beurs bleef de hele dag een beetje achterlopen. Daar zaten de financiële waarden in de hoek waar beleggers zich niet lieten zien. Dat was nog altijd het gevolg van de winstwaarschuwing die de bank Abbey National kortgeleden liet horen.

Euro

De euro veranderde weinig, ondanks de neergaande lijn op de Amerikaanse beurzen. De Europese munteenheid stond aan het eind van de dag op 0,9460 dollar na woensdag te zijn gesloten op 0,9455 dollar. Tegenover het pond sterling kwam er evenmin veel verandering in de koers, die ging van 0,6430 naar 0,6425 pond.