AMSTERDAM - De nettowinst van het uitzendconcern Randstad bedroeg in 2004 199,6 miljoen euro. Dat is een stijging van 159 procent vergeleken met het jaar daarvoor. Dat heeft Randstad donderdag bekendgemaakt.

De omzet nam vorig jaar toe met 10 procent naar 5,7 miljard euro. Dat is volgens bestuursvoorzitter B. Noteboom van Randstad Holding de hoogste omzetgroei in zes jaar tijd. De uitzendmarkt is sinds halverwege vorige jaar aan de beterende hand. Mede door verdere expansie is Noteboom ook optimistisch over de te behalen resultaten dit jaar.

Overnames

Randstad boekte in het laatste kwartaal van 2004 1,5 miljard euro omzet. Dat is 14 procent meer dan in de laatste drie maanden een jaar eerder. De uitzender groeide vooral op eigen kracht. Overnames in Frankrijk, Zweden en Polen droegen 1 procentpunt bij. De zwakke koers van de dollar had een negatief effect van 2 procentpunt op de omzet.

Het bedrijf behaalde in het laatste kwartaal 95 miljoen euro winst. Dat is een groei van 148 procent ten opzichte van een jaar eerder. Randstad had dat voor een belangrijk deel te danken aan verlaging van de vennootschapsbelasting. Dit leverde eenmalig een voordeel op van 44 miljoen euro.

Prijzendruk

In de meeste markten had de uitzender namelijk last van een "zekere mate van prijzendruk". Dat werd nog gecompenseerd door betere marktomstandigheden in België en Duitsland. Maar Randstad had door de expansiedrift ook te maken door stijgende bedrijfskosten en uitbreiding van het personeelsbestand. Bovendien moest er nog geld worden uitgetrokken voor reorganisaties in Nederland en Duitsland.