BRUSSEL - De vakbonden in België dreigen het Europese knooppunt van het failliete KPNQwest vrijdagmiddag om vijf uur stil te leggen. Zo'n honderd werknemers houden de laatste dagen het knooppunt, gevestigd in Hoeilaart vlakbij Brussel, in de lucht maar krijgen geen salaris. De bonden eisen een oplossing.

De vakbonden stellen dat een kwart van het Europese internetverkeer via het knooppunt in België gaat. Volgens bestuurder H. Vermeersch van de vakbond BBTK hebben veel grote telecombedrijven in Europa lijnen lopen via Hoeilaart, waaronder KPN, France Telecom en Deutsche Telekom.

,,De mensen werken er nu al negen dagen gratis'', verklaart Vermeersch het ongewoon harde ultimatum donderdag. ,,Ons geduld raakt op''.

Volgens hem zal het geld snel loskomen als de boodschap doordringt tot de grote klanten. Zonder oplossing gaan de werknemers vrijdagmiddag naar huis. ,,En dan trekken ze de stekker uit het stopcontact'', zegt Vermeersch.

Dinsdagavond bereikten de curatoren van KPNQwest na lang en moeizaam overleg met klanten van het bedrijf een akkoord over instandhouding van het glasvezelnetwerk. Ze kregen voldoende geld en toezeggingen los om het verkeer via KPNQwest tot eind deze maand te garanderen. Dat geeft de klanten de tijd om over te stappen op andere aanbieders.