PARIJS/AMSTELVEEN - De luchtvaartcombinatie Air France-KLM heeft in het derde kwartaal van het gebroken boekjaar 2004/2005 een nettowinst gehaald van 61 miljoen euro. Dat is precies gelijk aan het resultaat over dezelfde periode vorig jaar. De winstgevendheid stond onder druk door de hoge brandstofprijzen.

Dat bleek uit donderdag gepubliceerde cijfers van de luchtvaartmaatschappij. De omzet bedroeg 4,8 miljard euro tegenover 4,5 miljard een jaar eerder. Het boekjaar van Air France-KLM loopt af op 31 maart. De cijfers over 2003 vormen een optelsom van gegevens van KLM en Air France uit de periode waarin ze nog niet gefuseerd waren.

Het concern was 786 miljoen euro kwijt aan kerosine, liefst 57,8 procent meer dan in de laatste drie maanden van 2003. Kerosine steeg behoorlijk in prijs en Air France-KLM had er nog meer van nodig ook. De onderneming kon wel enigszins op de brandstofkosten besparen door vooraf kerosine tegen een vaste prijs in te kopen. Dat scheelde in het derde kwartaal 85 miljoen euro, ongeveer 11 procent van de totale brandstofkosten.

Kerosine

De duurdere kerosine drukte het bedrijfsresultaat van het passagiersvervoer. Dit kwam uit op 39 miljoen euro negatief. In dezelfde periode vorig jaar stond een bedrag van 114 miljoen positief in de boeken. Air France-KLM kon nog wel een deel van de hogere brandstofkosten afwentelen op de passagiers door extra heffingen in het leven te roepen.

De luchtvaartcombinatie vervoerde in het derde kwartaal wel 5,9 procent meer reizigers. Daarnaast werd de capaciteit met 5,4 procent uitgebreid.

Vracht

Beter ging het met de vrachtdivisie. De omzet nam ruim 15 procent toe tot 718 miljoen euro. Het bedrijfsresultaat verdubbelde bijna tot 63 miljoen euro. Het vrachtverkeer groeide flink en de capaciteit werd behoorlijk vergroot.

Over de eerste negen maanden van het boekjaar 2004/2005 kwam de nettowinst uit op 357 miljoen euro tegenover 250 miljoen in dezelfde periode vorig jaar. De omzet bedroeg 14,5 miljard euro vergeleken met 13,4 miljard vorig jaar.

Air France en KLM fuseerden vorig jaar. Dit boekjaar moet de samenwerking een besparing opleveren van 90 miljoen euro. Daarnaast werken beide maatschappijen aan een verdere kostenverlaging. Ondanks de dure kerosine verwacht Air France-KLM dit boekjaar een hoger bedrijfsresultaat te boeken dan vorig jaar (350 miljoen euro).