ATLANTA - Het Amerikaanse frisdrankenconcern Coca-Cola heeft in het vierde kwartaal van 2004 een nettowinst geboekt van 1,2 miljard dollar (940 miljoen euro) tegenover 927 miljoen dollar in dezelfde periode van 2003. De omzet steeg met 2 procent van 5,2 miljard dollar tot 5,3 miljard dollar.

Dit blijkt uit woensdag gepubliceerde cijfers. De winst per aandeel exclusief bijzondere posten viel met 46 dollarcent hoger uit dan de 40 cent waarop analisten hadden gerekend. Ook de omzet viel hoger uit dan de verwachting (5,2 miljard dollar).

De omzet over heel 2004 kwam met 21,9 miljard dollar boven de 21 miljard die het jaar daarvoor werd gerealiseerd. De nettowinst steeg van 4,3 miljard tot 4,8 miljard dollar. Vooral in China en Zuid-Amerika ging de verkoop flink omhoog. In Duitsland viel de verkoop van Coca-Colaproducten met een daling van 11 procent juist tegen.

Ontevreden

Topman Neville Isdell was niet tevreden over de prestaties van de grootste frisdrankenproducent ter wereld. "We hebben niet kunnen voldoen aan ons potentieel noch aan de verwachtingen van onze aandeelhouders."