BRUSSEL - De Britse begrotingsplannen voor de komende jaren zijn niet voorzichtig genoeg, schrijft de Europese Commissie, het dagelijks bestuur van de EU, woensdag. Londen loopt het risico om zowel dit begrotingsjaar als de komende jaren een tekort van meer dan 3 procent van het bruto binnenlands product te boeken.

Groot-Brittannië heeft de euro niet ingevoerd. Daarom hoeft Londen geen EU-boete te vrezen als de tekorten inderdaad te hoog zullen uitvallen. Maar de Britse regering houdt de mogelijkheid open om op termijn het pond in te wisselen voor de euro, als de bevolking daar in een referendum mee instemt.

De Britten werken met een gebroken begrotingsjaar. In 2003/2004 was het tekort 3,2 procent. De overheid hoopt het tekort in de huidige periode onder de 3 procent te krijgen, al is de Europese Commissie er allerminst zeker van dat dat lukt, omdat Londen uitgaat van tamelijk rooskleurige vooruitzichten voor de economie. Ook de volgende jaren is er onvoldoende zekerheid. Van een begroting in evenwicht is al helemaal geen sprake.

Als positief punt noteert de Commissie de zeer lage schuld van rond de 40 procent bbp. De Britten werken al jaren met een zelf opgelegde 'gouden regel': gemiddeld over meerdere jaren is een tekort alleen toegestaan als het geld besteed wordt aan investeringen en niet aan overheidsuitgaven.