BRUSSEL - 'Met olijfolie!', staat op steeds meer verpakkingen van chips, sauzen en mayonaise. De fabrikanten zetten er vaak ook nog een afbeelding van een olijf bij. Op de achterkant van de zak of de pot komt de aap uit de mouw: daar staat in piepkleine lettertjes dat er maar een paar procent van die dure olie in zit. Misleiding, oordeelt de EU.

De Europese Commissie is daarom donderdag met nieuwe regels gekomen om het 'ijdel' gebruik van de naam olijfolie aan te pakken. Fabrikanten die pontificaal hun product aanprijzen met de mediterrane olie, moeten met de billen bloot. Ze moeten op de voorkant duidelijk zichtbaar melden hoeveel (of meestal: hoe weinig) olijfolie erin zit.

"Het is in de mode om de olijfolie te benadrukken", constateert een woordvoerder van de Commissie. In werkelijkheid zit er bijvoorbeeld de nieuwe 'mediterrane' chips slechts 2 procent olijfolie en voor de rest goedkoper vet.

Ook de flessen braadolie met een olijf liggen onder vuur: ze moeten minstens 50 procent olijfolie bevatten. Anders moet de olijf eraf.

Brussel heeft verder regels opgesteld voor aanduidingen van olijfolie zoals 'vergine', 'extra vergine'. Die worden op 1 november van kracht. De regels voor olijfolie in chips en sauzen gaan een jaar later in.