DEN HAAG - De uitzendbranche gaat zich inspannen om de komende twee jaar 1000 arbeidsongeschikte uitzendkrachten aan het werk te helpen. Uitzendbureaus werken daartoe samen met uitkeringsinstantie UWV. Dit staat in een overeenkomst die de brancheorganisatie ABU woensdag heeft getekend met het UWV, de vakbonden en het ministerie van Sociale Zaken.

Op dit moment voert het UWV een grote operatie uit waarbij honderdduizenden WAO'ers opnieuw worden beoordeeld voor hun uitkering. Ex-uitzendkrachten die na de strengere keuring weer aan de slag moeten, kunnen door het convenant een beroep doen op de uitzendbranche, aldus de betrokken partijen. Zij investeren gezamenlijk 3,6 miljoen euro in de afspraken.

"De partijen verwachten dat de komende tijd ongeveer 4000 uitzendkrachten die nu in de WAO zitten, na een herkeuring weer (gedeeltelijk) aan de slag kunnen", aldus het ministerie van Sociale Zaken. "Als het convenant leidt tot een succesvolle aanpak, kunnen uitzendbureaus in de toekomst misschien ook bemiddelen voor (ex-)WAO'ers uit andere sectoren."

Eerder schatte de FNV dat in totaal ongeveer 330.000 WAO'ers zullen worden herkeurd. Volgens de vakcentrale zullen ongeveer 80.000 mensen weer geheel of gedeeltelijk aan de slag moeten.