DEN HAAG - Sportverenigingen, kerken en andere instellingen die de clubkas spekken met oud papier spinnen er garen bij. Maar de (golf)karton- en papierindustrie kijkt met lede ogen naar de explosieve stijging van de prijs van oud papier.

In korte tijd is de oud-papierprijs, tussen maart en juni, met tot 150 procent gestegen. Op de markt doet deze belangrijkste grondstof voor de betrokken bedrijfstakken 150 euro per ton.

Hierdoor staan de marges van de (golf)karton- en papierindustrie onder druk. Maar vooralsnog zien de brancheorganisaties nog geen aanleiding om de noodklok te luiden, zei voorzitter W. Hoebert van de Vereniging Golfkarton donderdag in Den Haag. Maar de prijsstijgingen moeten niet al te lang aanhouden.

De terugval in de economie is de belangrijkste oorzaak van de prijsstijgingen. De kranten worden dunner omdat zij minder advertentieinkomsten hebben. Er worden ook minder reclamefolders gedrukt. Hierdoor valt er minder papier in te zamelen, hoewel het inzamelingspercentage op zichzelf blijft stijgen. In Nederland wordt tussen de 80 en 85 procent van het papier (kranten, tijdschriften en wat dies meer zij) ingezameld. Daarmee staat Nederland met Finland in Europa aan de top.

Verre Oosten

De vraag naar oud papier, dat vooral wordt (her)gebruikt voor verpakkingen, blijft echter stijgen. Een van de oorzaken ligt in het Verre Oosten. Daar staat de inzameling van oud papier in de kinderschoenen, terwijl er een grote vraag naar verpakkingsmateriaal is.

De schaarste in Europa kan nijpender worden als China daadwerkelijk overgaat tot importheffingen van oud papier uit de Verenigde Staten, aldus Hoebert. Dit als antwoord op door de VS ingestelde importheffingen op buitenlandse staalproducten. In dat geval 'verdwijnt' er meer oud papier vanuit Europa naar China.

Als de prijsstijgingen aanhouden, zullen uiteindelijk ook de consumenten dit merken. Zij gaan dan meer betalen voor hun in karton verpakte levensmiddelen, aldus Hoebert.

Ook de Vereniging van Nederlandse Papier- en kartonfabrieken (VNP) kampt met de hoger inkoopprijzen voor oud papier. De boodschap van VNP-voorzitter W. Emmen is dezelfde als die van zijn collega Emmen: het moet niet al te lang duren.

Zowel de VNP als de Vereniging Golfkarton willen dat gemeenten de inzameling van oud papier verder intensiveren. In Nederland draait de (golf)karton- en de papierindustrie een gezamelijke omzet van circa 3,7 miljard euro. De industrieën bieden werk aan ruim mensen.