DEN HAAG - De aanschaf van een mobiele telefoon met beltegoed is duurder geworden. Telecombedrijf KPN heeft de prijs van zogeheten prepaidpakketten met gemiddeld 30 euro verhoogd. De prijsverhoging is inmiddels al ingevoerd, aldus een KPN-woordvoerder woensdag.

De belpakketten worden duurder omdat KPN niet langer korting geeft op de bijhorende telefoon. Reden daarvoor is dat de mobieltjes na aanschaf worden doorverkocht. "We merken dat ze verdwijnen. Ze gaan overal heen en dat houdt niet op bij de grens", zei de woordwoerder.

Telecomaanbieders geven vaak korting op mobiele telefoons. Die bedragen willen ze terugverdienen met het geld dat consumenten uitgeven om te bellen. De telefoons zijn daarom geblokkeerd voor het gebruik met andere telecomaanbieders. Naar nu blijkt worden deze blokkades op grote schaal omzeild en worden de goedkope telefoons snel doorverkocht.

De ingreep van KPN geldt alleen voor telefoons met een beltegoed. Consumenten die met een abonnement bellen, krijgen niet te maken met een hogere aanschafprijs van de telefoon.