AMSTERDAM - De effectenbeurzen in Europa lieten donderdag na de flinke dalingen van woensdag een licht herstel zien. In Amsterdam stond de AEX-index tegen het middaguur 6 punten (1,34 procent) hoger op 452,97. De graadmeter noteerde woensdag nog het laagste slot van dit jaar.


Bekijk video

Een handelaar was niet onder de indruk van het "herstelletje". "We houden dit niveau tot de opening van Wall Street. Het is de vraag wat Amerikaanse cijfers gaan brengen."

De grootste dalers van een dag eerder waren nu de grootste stijgers. ASML ging woensdag nog bijna 10 procent onderuit na geruchten dat de chipmachinefabrikant met een winstwaarschuwing zou komen. De ontkenning van het bedrijf werd donderdag pas opgepikt door beleggers. Het aandeel steeg 5,31 procent op 17,06 euro en voerde daarmee de AEX aan. Ook op de andere Europese beurzen waren technologiefondsen in de lift. Zo steeg het telecombedrijf Alcatel in Parijs 3 procent en het Zweedse Ericsson 6 procent.

Bij de hoofdfondsen in Amsterdam stonden alleen Van der Moolen, Gucci, TPG en Hagemeyer in de min. Van der Moolen verloor 0,85 procent op 23,45 euro na een afwaardering van een bank. Het effectenbedrijf kampt met een zwakke dollar en steviger concurrentie op Wall Street. Handelshuis Hagemeyer moest zonder aanwijsbare reden ruim 3 procent terug op 18,39 euro.

Laurus

Het geplaagde Laurus klom op de MidKapindex aanvankelijk ruim 3 procent op berichten van een alternatief reddingsplan door grootaandeelhouder E. Albada Jelgersma. Het aandeel viel al snel terug, maar had nog een winst van 1 cent op 1,56 euro. Dat is altijd nog een winst van 0,65 procent ten opzichte van het slot van woensdag. "Mosterd na de maaltijd", bromde de handelaar over het alternatief van 'AJ'. "Het is zeer onzeker of zijn plan gaat lukken."

Blikvanger in Europa was verzekeraar Axa in Parijs. Het fonds klom bijna 5 procent nadat bleek dat de waarde van de bezittingen hoger uitkwam dan analisten hadden verwacht.

In Londen ging de FTSE-index 0,5 procent omhoog. In Parijs dikte de CAC-index 1,2 procent aan en in Frankfurt klom de DAX-index 1,5 procent. De beurzen volgden daarmee het lichte herstel op de beurzen in New York.

Euro

De euro noteerde 0,9407 dollar tegen 0,9455 dollar woensdag aan het einde van de handel in New York.