MIDDELBURG - Het elektronicaconcern Philips schrapt bijna de helft van de banen bij haar vestiging in Middelburg. Een deel van de verliesgevende Vitrite-fabriek gaat dicht, waarna alleen de productie van autolampen overblijft. Dat heeft bestuurder J. Hubert van FNV Bondgenoten dinsdag bekendgemaakt.

Na een reeks reorganisaties in het verleden werken er op het moment nog 226 mensen bij het Philips-onderdeel. Na de dinsdag aangekondigde reorganisatie blijven er 124 voltijdbanen over. Een deel van de productie verdwijnt naar Polen.

Kritiek

FNV Bondgenoten heeft geen goed woord over voor de bedrijfsvoering bij Philips. Dat bedrijf is volgens Hubert "zo langzamerhand onbetrouwbaar als het gaat om het aankondigen van reorganisaties". De bondsbestuurder wijst erop dat in november 2003 nog een ingrijpende reorganisatie heeft plaatsgevonden bij Philips in Middelburg. Destijds verdwenen er 65 banen, en "dan mag je verwachten dat de zaak een keer op orde is", meent Hubert.

De vakbond zet grote vraagtekens bij het nut en de noodzaak van de reorganisaties bij Philips. Hubert: "De uitstraling van het concern is dat het verlies aan werkgelegenheid nodig is en dat dan de pijn geleden is, maar keer op keer blijkt Philips op zijn belofte terug te komen". De FNV-onderhandelaar noemt het verder veelzeggend dat het bedrijf altijd externe factoren (lage dollarkoers, concurrentie China) aanwijst voor problemen, waarna voor de oplossingen direct naar het reorganisatie-instrument wordt gegrepen.