Mogelijk wordt er in de toekomst op minder verplichte dagen post bezorgd en worden de kosten hoger. Die verwachting spreekt minister Henk Kamp van Economische Zaken maandag uit.

Er moeten in ieder geval fundamentele keuzes worden gemaakt, zodat postbezorging betaalbaar en beschikbaar blijft.

Tegelijkertijd moet de bezorging aantrekkelijk blijven voor postbezorgende bedrijven, stelt Kamp in een brief aan de Tweede Kamer. Kamp liet een analyse naar de toekomst van de postmarkt uitvoeren.

De bewindsman laat het aan zijn opvolger en de Tweede Kamer om deze keuzes te maken. Maar de regels voor de krimpende postmarkt moeten volgens hem op korte termijn worden herzien, omdat steeds meer communicatie digitaal plaatsvindt. De minister verwijst daarbij naar de jongste onderzoeken naar de postmarkt in opdracht van zijn ministerie.

Inspelen

Door het maken van heldere keuzes weten bedrijven in de sector waar ze aan toe zijn en kunnen ze daar op inspelen. Het geeft ook duidelijkheid aan de duizenden postbezorgers en medewerkers, aldus de minister.

"De tas van de postbode en de brievenbussen raken steeds leger, terwijl de eisen aan bezorging hoog zijn. Digitalisering gaat steeds verder en dat dwingt ons om op korte termijn het gereguleerde deel van de postmarkt te herzien", concludeert Kamp.

Het ministerie van Economische Zaken wil hier onder meer met de betrokken postbedrijven over praten. Dit moet volgens het ministerie snel gebeuren, omdat de postmarkt in hoog termpo krimpt.

Gedoe

Uit de onderzoeken naar de postmarkt blijkt WhatsApp inmiddels communicatiemiddel nummer één te zijn, gevolgd door mobiel bellen en e-mail. Post is gedaald naar de zesde plaats.

Ruim 60 procent van de ondervraagden vindt communiceren via post maar gedoe, terwijl in 2011 ruim de helft van de respondenten post als makkelijk typeerde.

Minder brieven

In vergelijking met vijf jaar geleden worden er door Nederlandse bedrijven en consumenten 35 procent minder brieven en andere poststukken verstuurd. Maar nog altijd gaat het om jaarlijks 2,9 miljard poststukken. Het overgrote deel daarvan is zakelijke post (2,7 miljard).

Op de niet-gereguleerde pakkettenmarkt is juist een stijging te zien. Jaarlijks worden door Nederlanders zo'n 350 miljoen pakketten verstuurd en ontvangen. Dat is een stijging van 81 procent in vergelijking met 2011.

PostNL zegt de marktvisie van Kamp te bestuderen en daarna met een reactie te komen. 

Sandd

Postbezorger Sandd wil graag in gesprek met een volgend kabinet over ''haar bijdrage aan een toekomstbestendige, betaalbare en kwalitatief hoogstaande postvoorziening''. Volgens Sandd stelt Kamp ''een aantal zeer relevante vragen'' over hoe de postbezorging aan consumenten kan worden veiliggesteld.

Sandd herhaalde dat het de universele postdienst over wil nemen van PostNL met een hoger niveau en een lagere prijs. Het bedrijf lanceerde dat plan vorige maand, maar stuurde al in november een voorstel naar Kamp.