Air France-KLM heeft de stijgende lijn die in het eerste kwartaal werd ingezet, de afgelopen maanden kunnen doortrekken. De boekingen voor het zomerseizoen laten een "gezonde'' groei zien, stelt topman Jean-Marc Janaillac. 

Het luchtvaartbedrijf leed vorig jaar flink onder de nasleep van een reeks aanslagen in Frankrijk, waaronder die in Parijs en Nice. Vooral Japanse en Chinese toeristen lieten het land massaal links liggen en ook het aantal Amerikaanse reizigers liep terug.

"Dit jaar zien wij herstel'', zegt Janaillac in een interview met persbureau Bloomberg. "Bezoekers uit de Verenigde Staten, China en Japan keren terug.''

In het eerste kwartaal kwam bovendien een einde aan een lange periode waarin de ticketprijzen zwaar onder druk stonden. Vooral de vraag naar duurdere tickets, hoofdzakelijk gericht op zakenreizigers, zat sterk in de lift. Daarmee draait Air France-KLM aanzienlijk beter dan Janaillac eind vorig jaar zelf voor mogelijk hield. 

Efficiëntie

Ondanks de verbeterde resultaten blijft de topman erbij dat na KLM ook Air France stappen zal moeten zetten om efficiënter en productiever te worden. "Er moet voor de lange termijn een structurele inspanning worden geleverd", zei hij.

De groei werd tot dusver dit jaar vooral gedragen door de Nederlandse poot van de groep en door prijsvechter Transavia. 

Beveiliging

De topman doet ook een oproep aan de Franse autoriteiten om een einde te maken aan de aangescherpte veiligheidsmaatregelen op luchthavens die in Frankrijk ingevoerd werden na de aanslagen. Volgens Janaillac zorgt dit op sommige luchthavens voor lange wachtrijen, met vertragingen voor passagiers tot gevolg. 

Ook in Nederland heeft KLM recent oproepen om wat te doen aan de wachttijden bij de paspoortcontrole. Volgens de luchtvaartmaatschappij volgen lange wachttijden daar eveneens voor vertragingen, met financiële schade voor het bedrijf tot gevolg. KLM heeft hiervoor een claim ingediend bij luchthaven Schiphol. 

Air France-KLM publiceert maandag de vervoerscijfers over de maand juni en de gehele eerste jaarhelft. De financiële resultaten over die periode worden op vrijdag 28 juli gepresenteerd.