De Indiase premier Narendra Modi overweegt het regeringsaandeel in de nationale luchtvaartmaatschappij Air India in delen te verkopen. Zo zou de verkoop aantrekkelijker moeten worden voor potentiële kopers.

Dat schrijft persbureau Reuters op basis van informatie van verscheidene Indiase ambtenaren. Zij willen anoniem blijven, omdat ze eigenlijk niet over de kwestie mogen praten.

Het land spendeerde de afgelopen jaren miljarden dollars aan het verliesmakende vliegbedrijf. Modi gaf daarom afgelopen maand toestemming voor de verkoop van Air India. Al eerder dit jaar waren er speculaties over een verkoop van het Indiase meerderheidsbelang.

Air India is al sinds 1930 actief, maar heeft een schuld opgebouwd van 8,5 miljard dollar. India investeerde sinds 2012 al 3,6 miljard dollar in het bedrijf. Air India zag zijn marktaandeel echter dalen naar 13 procent, omdat de concurrentie toenam van private partijen als IndiGo en Jet Airways.

Tegenstand

Pogingen om Air India eerder van de hand te doen, faalden vanwege de grote schuldenlast en de politieke tegenstand. Ook nu lijkt die aanwezig. Een vakbond die 2.500 van de 40.000 medewerkers van het vliegbedrijf vertegenwoordigt, is tegen de verkoop.

Ambtenaren stellen desondanks dat Modi het verkoopproces op zijn laatst begin volgend jaar op gang wil hebben.