De Wereldbank heeft een speciaal fonds geopend om vrouwelijke ondernemers in ontwikkelingslanden te helpen. Er zal geld worden gestoken in onder meer leningen, mentorprogramma's en verbetering van gelijkheidsbeleid.

De eerste bijdragen voor het fonds met de naam The Women Entrepreneurs Finance Initiative komen van onder meer de Verenigde Staten, Duitsland, Saudi-Arabië, Japan, China, het Verenigd Koninkrijk, Zuid-Korea en Nederland. Zij staken gezamenlijk 325 miljoen euro in het project. Het fonds moet uiteindelijk uitgroeien tot een bedrag van een miljard dollar, meldt persbureau Bloomberg

Opvallend grote geldschieters zijn de Verenigde Staten, met 50 miljoen dollar, en Saoedi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten, die gezamenlijk 100 miljoen vrijmaken. 

Leningen

Voor het programma zal de Wereldbank samenwerken met lokale overheden om "wetten en regelgeving te verbeteren die vrouwelijke ondernemers hinderen". Ook zal de bank bij financiële instellingen aandringen gelijkheid beter na te leven.

Voor dit project richt de Wereldbank zich op Latijns-Amerika, Afrika en het Midden-Oosten. Op dit moment wordt nog minder dan een kwart van de ondernemingen wereldwijd door een vrouw aangestuurd.

"We hopen met dit project uiteindelijk meerdere miljoenen te kunnen gebruiken om vrouwelijke ondernemers te ondersteunen", aldus Wereldbank-topman Jim Yong Kim zaterdag bij de formele presentatie van het initiatief. 

Meer vrouwenparticipatie

Volgens Kim is meer vrouwenparticipatie niet alleen een moreel punt, maar ook "cruciaal voor de economie". "Geen land, organisatie of economie kan zijn volledige potentieel benutten en kan de uitdagingen van de 21e eeuw aan, zonder volledige en gelijkwaardige deelname van mannen en vrouwen", aldus de topman.

De Wereldbank hoopt dat het programma later dit jaar of volgend jaar van start zal kunnen gaan. Tijdens de G20-top zaterdag werd er positief gereageerd op het initiatief.

Ivanka Trump

Ivanka Trump zou volgens het Witte Huis enkele maanden geleden met het idee zijn gekomen, meldt The Washington Post. De dochter van de Amerikaanse president Donald Trump zou volgens de Amerikaanse autoriteiten echter geen bevoegdheden krijgen over de investeringen.

Donald Trump stelde zich lovend op over het project. Volgens de president zou de wereldeconomie hierdoor kunnen groeien en zou het project miljoenen mensen uit de armoede trekken. Trump sprak zelfs van een transformatie van de wereldeconomie.