Containerbedrijf APM Terminals is voorafgaand aan de Petya-cyberaanval meerdere malen gewaarschuwd voor de gebrekkige beveiliging van de ICT-systemen. 

De leiding zag een upgrade niet zitten omdat het systeem dan tijdelijk plat zou liggen. Dat meldt de Volkskrant zaterdag op basis van een eigen onderzoek.

Door een gebrek aan testen werden kwetsbaarheden in de digitale beveiliging niet blootgelegd. Uit documenten in handen van de krant zou onder meer blijken dat het belangrijkste operationele systeem van APM tot ver in 2015 nog geen antivirussoftware had. Daarnaast zouden niet alle verbindingen achter een firewall staan, en werd er niet gemonitord. 

Petya

APM werd op 27 juni getroffen door Petya, het virus dat computers vergrendelt en vraagt om losgeld. Door de cyberaanval traden twee terminals van het bedrijf buiten werking. De schade voor het bedrijf loopt in de tientallen miljoenen euro's.

APM meldde vrijdag dat de containerterminal van het bedrijf op de Tweede Maasvlakte weer volledig open is voor onder meer zeeschepen, rivierschepen en vrachtwagens. Alleen treinen zijn nog niet welkom.

Petya zorgde wereldwijd bij meerdere bedrijven voor problemen.