De containerterminal van APM op de Tweede Maasvlakte is weer helemaal open, meldt het bedrijf vrijdag. Dat betekent dat zeeschepen, rivierschepen en vrachtwagens er terechtkunnen.

Alleen treinen zijn nog niet welkom. Vrijdag beginnen tests van de systemen daarvoor.

De andere containerterminal van APM op de Maasvlakte was maandag al volledig operationeel. Beide terminals hadden sinds vorige week dinsdag problemen vanwege de Petya-cyberaanval. 

Ook pakketbezorger TNT Express is de cyberaanval bijna te boven. Alle depots en sorteercentra wereldwijd zijn weer in bedrijf en bezig de opgelopen achterstanden weg te werken, en de meeste diensten zijn weer beschikbaar, aldus het Amerikaanse moederbedrijf FedEx.

TNT blijft naar eigen zeggen vorderingen maken bij het herstellen van belangrijke ICT-systemen. Klanten moeten er nog wel rekening mee houden dat pakjes met vertraging aankomen en dat informatie over de bezorging niet altijd beschikbaar is. Totdat de problemen volledig zijn verholpen, kunnen zij ook gebruikmaken van de diensten van FedEx.

Over de financiële gevolgen kan het bedrijf nog geen uitspraken doen, wel laat het weten dat die weleens aanzienlijk zouden kunnen zijn.

Petya zorgde wereldwijd bij meerdere bedrijven voor problemen.