MAASTRICHT - Bij cementfabriek ENCI in Maastricht, Rotterdam en IJmuiden is maandagochtend een algemene staking uitgebroken. Het personeel protesteert tegen een reorganisatie die honderden banen gaat kosten.

"Alle productievestigingen liggen plat", aldus vakbond FNV Bondgenoten. Volgens CNV Bedrijvenbond gaat het om een staking voor onbepaalde tijd.

Werk

In de kantine van de cementfabriek in Maastricht riepen de vakbonden de werknemers bijeen. Daar vroegen de bonden het personeel het bedrijf te verlaten en het werk neer te leggen. De werknemers verzamelen zich volgens bestuurder S. Verheggen van De Unie momenteel bij de poort. Verder ligt bij de fabriek een 'stakingsboot' klaar. Nadere informatie daarover ontbreekt nog.

Oven

Het moederbedrijf HeidelbergCement van ENCI wil de oven in Maastricht sluiten, en daarmee een eind maken aan de mergelwinning in de Sint Pietersberg. Dat kost 220 medewerkers van ENCI-vestigingen in Maastricht, IJmuiden, Rotterdam en Den Bosch hun baan.

De ondernemingsraad van het bedrijf kwam enkele weken geleden met het alternatieve plan, maar de directie wees het af. Ook leverde overleg tussen de directie en de bonden vorige week niets op.