Maandag 3 oktober 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
GE, General Electric

Europa dreigt met boetes tegen Merck, GE en Canon

Meerdere grote bedrijven hebben de regels rondom fusies en overnames overtreden, stelt de Europese Commissie donderdag. De mededingingswaakhond heeft een onderzoek ingesteld dat kan leiden tot enorme boetes.
Door ANP

Het gaat om het Duitse chemie- en farmacieconcern Merck dat bij de overname van Sigma-Aldrich foutieve en misleidende informatie zou hebben gegeven. Als wordt vastgesteld dat dit klopt, kunnen beide bedrijven een boete krijgen van 1 procent van de jaaromzet.

Datzelfde geldt voor het Amerikaanse General Electric bij de geplande overname van het Deense windturbinebedrijf LM Wind.

En het Japanse Canon zou de overname van Toshiba Medical Systems in gang hebben gezet zonder dit te melden en te wachten op toestemming. Canon kan een boete van 10 procent van zijn wereldwijde omzet krijgen als de verdenkingen worden bewezen.

Brussel keurde de drie transacties al goed. Die beslissing wordt niet teruggedraaid.

EU-Commissaris Margrethe Vestager (Mededinging) wil snel kunnen beoordelen of fusies en overnames niet marktverstorend werken."Maar we kunnen ons werk alleen goed doen als we kunnen vertrouwen op de samenwerking met de betreffende bedrijven."


Lees meer over:

general electricMerck

Aanbevolen artikelen