Virgin-ondernemer Richard Branson verwacht eind 2018 liefhebbers een vlucht in de ruimte te kunnen laten maken. Met zijn bedrijf voor ruimtetoerisme Virgin Galactic begint hij binnenkort met testvluchten met een nieuw ruimteschip.

Deze plannen kondigde Branson donderdag aan. Al sinds een fatale crash in 2014 lag het programma stil. Tijdens een testvlucht brak het ruimteschip toen in stukken. Het kwam doordat het remsysteem te vroeg aan bleek gegaan. De piloot overleefde dankzij een parachute, maar de copiloot overleed.

Passagiers stappen bij Bransons project in een ruimteschip, dat onder een vliegtuig hangt. De voertuigen stijgen gezamenlijk op, waarna het vliegtuig het ruimteschip tijdens de vlucht laat vallen. Met behulp van een raketmotor moet het ruimteschip de dampkring uitvliegen.

Wanneer het ruimteschip honderd kilometer boven de aarde is, heeft deze officieel de ruimte bereikt. Passagiers zijn dan astronauten. Ze mogen hun gordels losmaken en zweven enkele minuten gewichtloos rond, waarna het ruimteschip weer richting de aarde reist.

Branson wil volgend jaar beginnen met testen voor commerciële raketlanceringen, om satelieten in een baan rond de aarde te laten vliegen. Branson moet een weerwoord bieden tegen concurrerende bedrijven als Orbital en Elon Musks SpaceX. Virgin Galactic bestaat al sinds 2004, maar wordt de laatste jaren voorbij gestreefd door de concurrentie.