TURIJN - Het Italiaanse Fiat-concern en de Amerikaanse autofabrikant General Motors (GM) hebben hun overnameruzie zondag bijgelegd. De Amerikanen kopen voor 1,55 miljard euro de verplichting af om de autodivisie van Fiat volledig in te lijven.

Ook geeft GM zijn huidige belang van 10 procent in de autodivisie terug aan de Italianen, zo maakte de fabrikant bekend.

In ruil voor de afkoopsom krijgt GM een belang in het onderdeel van Fiat dat zich bezighoudt met dieselmotoren. Daarbij krijgen de Amerikanen ook belangrijke rechten op de kennis en technologie van dieselmotoren. GM neemt een voorziening van ruim 650 miljoen euro om de schikking te financieren.

Slepend conflict

Met de overeenkomst komt een einde aan een slepend conflict over de noodlijdende autodivisie van Fiat. GM nam in 2000 een belang van 20 procent in Fiats autodivisie. Toen werd ook afgesproken dat Fiat tussen januari van dit jaar en juli 2010 op een zelfgekozen moment de resterende aandelen aan het Amerikaanse concern zou mogen verkopen.

GM heeft de geldigheid van die verkoopoptie de afgelopen weken aangevochten, onder meer omdat bij Fiat inmiddels een kapitaalvergroting heeft plaatsgevonden. Als gevolg daarvan halveerde het belang van de Amerikanen in de autodivisie tot 10 procent.

Koopverplichting

De Amerikaanse fabrikant wilde van de koopverplichting afkomen, omdat de autodivisie van Fiat slecht draait. Onder de divisie vallen ook merken als Alfa Romeo en Lancia.

De twee concerns hebben afgesproken dat ze wel blijven samenwerken. Deze samenwerking moet beide bedrijven kostenbesparingen opleveren.