Nederlandse bedrijven gaan veel merken van de extra douaneformaliteiten die de Brexit met zich meebrengt, verwacht KPMG Meijburg. 

Het accountants- en consultantsbureau berekende dat nu al bijna een derde van de douanetransacties van de Europese Unie in Nederland wordt uitgevoerd. Als import uit en export naar Groot-Brittannië toeneemt, zal dat fors toenemen.

Volgens cijfers van de douane moeten er jaarlijks 6,5 miljoen extra aangiften worden verwerkt. ''Het kan ook niet anders dan dat de Brexit tot een forse toename van handhavingsambtenaren gaat leiden.''

KPMG Meijburg stelt dat er met het oog op de Brexit-deadline van eind maart 2019 direct een begin moet worden gemaakt met de werving en scholing van extra douaniers.

Geen ervaring 

Voor bedrijven zelf betekenen de extra douaneformaliteiten ook veel werk. Veel ondernemingen hebben zelfs nog geen ervaring met import vanuit of export naar een land buiten de EU. Volgens KPMG gaat het om meer dan 35.000 bedrijven en is ruim 30 procent van de handel met het Verenigd Koninkrijk gedaan door bedrijven die nog niet bekend zijn bij de douane.

KPMG waarschuwt verder dat bedrijven rekening moeten houden met meer tijd voor douanehandelingen. Bedrijven moeten dan ook nu al voorbereidingen treffen en kijken of ze hun douaneafhandeling anders moeten organiseren, zo adviseren de specialisten.