Voormalig Achmea-bestuurder Jeroen van Breda Vriesman is vrijgesproken van valsheid in geschrifte. Hij werd ervan verdacht toestemming te hebben gegeven voor belastingontduiking.

Het Openbaar Ministerie eiste een boete van 5.000 euro en een taakstraf van zestig uur tegen de oud-bestuurder.

Van Breda Vriesman zou via een e-mail akkoord hebben gegeven aan een belastingconstructie waarbij een fitness-ondernemer een bonus uitbetaald kreeg via een huurverhoging op zijn panden. Daarmee ontweek de fitness-ondernemer de loonbelasting.

Rechtbank Midden-Nederland ziet echter onvoldoende bewijs, staat in de uitspraak. Er is volgens de rechtbank "geen bewijs dat de 49-jarige man met de e-mail enige opzet heeft gehad om goedkeuring te verlenen aan belastingfraude".

De fraude vond plaats in 2007. De voormalig bestuurder legde in 2014 zijn functie tijdelijk neer en stapte in 2015 definitief op, in verband met het voortduren van de zaak.

De eigenaar van de fitnessketen werd wel veroordeeld. Hij kreeg een taakstraf van honderdvijftig uur en een geldboete van 250.000 euro opgelegd.

"De voormalig directeur heeft 500.000 euro aan premies van zijn werkgever ontvangen. Hij wist dat dit loon was, maar heeft er bewust voor gekozen om het op een andere manier uit te laten keren. Hiermee heeft hij de Nederlandse Staat en daarmee de maatschappij benadeeld", aldus de rechtbank.